Descriere
Componenţii suplimentului alimentar Cholestone asigură o scădere a nivelului sanguin de colesterol, a trigliceridelor, împiedică agregarea trombocitară, scad riscul de ateroscleroză, hipertensiune arterială şi infarct de miocard.
Deoarece reduce vâscozitatea sângelui, contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie sanguină, crescând aportul de oxigen în ţesuturi.
Cui recomandăm produsul Cholestone?
• Persoanelor care prezintă un nivel ridicat al colesterolului şi/ sau trigliceridelor.
• Ca măsură preventivă adresată celor în a căror familli au existat persoane cu un nivel ridicat al colesterolului şi/ sau trigliceridelor, sau celor care suferă de tulburări ale metabolismului glucidic.
• Pentru prevenirea aterosclerozei.
• Persoanelor cu o alimetaţie bogată în grăsimi şi glucide.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este un tip de grasime ce poate fi gasit in majoritatea alimentelor de origine animala. In general, colesterolul are o reputatie proasta, fiind considerat un factor daunator pentru sanatate de majoritatea oamenilor, desi e indispensabil pentru anumite procese vitale.
In corpul nostru, colesterolul e deosebit de important pentru producerea hormonilor, vitaminei D si mentinerea structurii membranelor celulare, dar o cantitate insemnata este utilizata si de catre ficat pentru producerea acidului biliar.
Cu toate astea, multe persoane trebuie sa-si urmareasca cu strictete colesterolemia datorata alimentatiei, deoarece ficatul singur produce o cantitate suficienta de colesterol pentru a acoperi necesitatile organismului.
Stiai că există 2 tipuri de colesterol?
Deoarece colesterolul e aproape insolubil in apa, transportul sau de catre sange se face cu greutate. Transportul particulelor de colesterol este facilitat de un invelis proteic, numit lipoproteina („cărăuși” ai colesterolului). Clasificarea diferitelor lipoproteine se face in functie de densitatea lor, cele mai importante fiind colesterolul de mica densitate (low density lipoprotein, LDL) si de mare densitate (high density lipoprotein, HDL).
HDL (High Density Lipoprotein) sau „colesterolul bun“ – in fluxul sanguin, o mare parte a colesterolului este sub forma de LDL, iar acesta e transportat de la ficat la diferitele organe ale corpului, unde este procesat. In situatia in care cantitatea de LDL din sange e prea ridicata, se pot forma depuneri aterosclerotice pe peretii vaselor de sange, cauzate de excesul de LDL din sange, exces ce este preluat de fagocite, si care apoi se depoziteaza pe peretii vaselor de sange. Astfel, in timp, pe peretele vascular se vor forma niste “pernite” mici care vor ingusta lumenul vascular si vor reduce irigarea tesuturilor. In general, o colesterolemie crescuta inseamna o hipercolesterolemie periculoasa de tip LDL.
LDL (Low Density Lipoprotein) sau „colesterolul rau“ – provine din dieta alimentara, iar lipoproteinele cu densitatea mica transporta colesterolul catre tesuturi, in principal in sistemul arterial, unde se depune pe peretii vaselor de sange si poate provoca afectiuni cardiace. Una dintre cele mai intalnite cauze care cresc nivelul colesterolului LDL sunt grasimile trans (hidrogenate).
Care sunt cauzele care determină cresterea colesterolului?
Consumul de grasimi hidrogenate – cunoscute si ca grasimi trans, sunt adesea folosite in alimentele procesate, precum margarina si mancarurile fast-food. Acest tip de grasimi trebuie evitate deoarece reduc nivelul de HDL (colesterol bun) si cresc nivelul de LDL (colesterol rau), favorizand dezvoltarea bolilor cardiace. Grasimile trans sunt cea ma intalnita cauza a colesterolului marit
Dieta necorespunzatoare – nivelul colesterolului creste atunci cand consumam alimente cu un continut ridicat de grasimi saturate (unt, slanina, grasimile din lactatele integrale precum iaurt sau branza), carbohidrati si zaharuri. In schimb, cresterea cantitatii de fibre poate ajuta la scaderea colesterolului LDL. Fibrele se gasesc in alimente precum porumb, grau, ovaz, seminte de in, fructe oleaginoase, fasole, dovlecei, portocale, pere sau banane.
Sedentarismul – pentru un nivel optim al colesterolului, trebuie sa facem miscare cel putin 30 de minute, pe zi. Daca practicam exercitii fizice in mod regulat, nivelul de LDL va scadea, iar de HDL va creste.
Obezitatea este in acelasi timp si un factor de risc pentru aparitia bolilor cardiace. Mentinerea unei greutati potrivite sau pierderea in greutate ne poate ajuta sa scadem nivelul de LDL din sange.
Fumatul – provoaca ingrosarea vaselor de sange si le predispune la acumularea de grasime. Studiile au aratat ca fumatul scade nivelul colesterolului HDL si, in acelasi timp, creste nivelul colesterolului LDL (colesterolul rau). In cazul persoanelor care au colesterolul marit, fumatul creste sansele de aparitie a bolilor cardiovasculare, diabetului si a hipertensiunii arteriale.
Varsta si sexul – pe masura ce imbatranim, nivelul colesterolului va creste. Inainte de menopauza, femeile au de obicei un nivel mai scazut al colesterolului total in comparatie cu barbatii de aceeasi varsta. Totusi, dupa menopauza, nivelul de colesterol LDL tinde sa creasca la femei.
Factorii genetici – cantitatea de colesterol din sange este determinata partial si de gene, iar un nivelul crescut de colesterol poate fi mostenit din familie.
Afectiunile medicale – exista si unele boli care pot provoca o crestere a nivelului de colesterol din sange. Acestea sunt bolile de ficat, de rinichi, hipotiroidismul, boli ale vezicii biliare si afectiuni ale pancreasului.
Ce ar trebui să fac ca să reduc nivelul colesterolului?
Tratarea colesterolului ridicat are scopul de a reduce nivelul de LDL (colesterol “rau”) si a riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare. Adoptarea unui stil de viata sanatos si a unei diete echilibrate sunt primele masuri ce trebuie luate pentru mentinerea sub control a nivelului colesterolului.
Un colesterol marit nu inseamna neaparat ca putem suferi si de afectiuni cardiovasculare. Cu toate astea, este important sa stim din timp care este nivelul colesterolului, pentru a putea preveni alte afectiuni serioase. Colesterolul trebuie sa fie mentinut in parametri normali pentru o buna functionare a organismului.
Ştiaţi că alături de cancer, bolile cardiovasculare reprezintă cauzele cele mai dese de deces în țările dezvoltate, cu toate că multe dintre aceste cazuri ar putea fi prevenite?