Descriere
Semnele şi simptomele menopauzei diferă de la o femeie la alta, iar la aceeaşi femeie variază în timp. Menopauza poate fi însoţită de tulburări mai mult sau mai puţin importante. Este vorba în general de bufeuri de căldură, uscăciune vaginală, tulburări urinare, schimbări bruşte de dispoziţie (iritabilitate, depresie, anxietate), tulburări ale somnului (insomnie). Durata de manifestare poate varia de la câteva luni la câţiva ani.
Cine ar trebui sa folosească produsul Menopausal Formula?
• Femeile care au intrat în perioada schimbărilor aduse de vârstă şi cărora menopauza le provoacă simptome neplăcute.
• Femeile care doresc să prevină afecţiunile de mare risc asociate menopauzei.
Care sunt cele mai frecvente simptome ale menopauzei?
Bufeurile (valurile de căldură) sunt cele mai frecvente simptome ale menopauzei şi apar ca rezultat al alterării funcţiei hipotalamusului (scăderea producţiei de endorfine). Rezultatele unor studii au demonstrat că practicarea regulată a exerciţiilor fizice (aproximativ 3 ore pe săptămână) duce la scăderea frecvenţei şi intensificării bufeurilor. Deasemenea, este importantă o alimentaţie de tip vegetarian, care să conţină anumite plante cu substanţe active, asemănătoare estrogenilor, numite fitoestrogeni.valuri de caldura menopauza.
Printre acestea se numără ţelina, pătrunjelul, soia, nucile, cerealele, lucerna. Există şi plante ale căror extracte naturale au o acţiune de stimulare a producerii de hormoni în continuare (de ex. ginsengul, primula de seară, rădăcina de lemn dulce, mielăreaua, cohoşul). Unele vitamine şi minerale s-au dovedit deosebit de eficace în ameliorarea bufeurilor: vitamina E, vitamina C, flavonoizii, seleniul.
Dintre suplimentele alimentare oferite de CaliVita International se pot folosi următoarele: Pro Seleniu (3 tb/zi), Vitamin E (1 caps/zi), administrată împreună cu Super Soya Lecithin (emulsificator pentru vitamina E – 3 caps/zi), C Plus (4 tb/zi).
Se mai pot administra şi preparatele: qProtect (3×1 tb/zi) sau Mega qProtect (1 tb/zi), Evening Primrose Oil (3×1 caps/zi), Panax Ginseng (1 tb/zi), Green Care (2×2 tb/zi).
Tulburările circulatorii ce apar în această perioadă se datorează adesea aterosclerozei şi este însoţită de senzaţia de răcire a extremităţilor. Pentru a obţine efecte benefice se foloseşte extractul de Ginkgo Biloba, care îmbunătăţeşte circulaţia periferică şi cerebrală. Pentru a fi activ, extractul de Ginkgo Biloba trebuie să conţină 24% flavonoglicozide, iar doza să fie de 40 mg, administrate de 3 ori pe zi.
Rezultatele nu sunt imediate, extractul dovedindu-se cu atât mai eficace cu cât este mai îndelung folosit. Suplimente alimentare de acest tip sunt qProtect, Mega qProtect şi Ginkgo XC.
Slăbirea memoriei, a puterii de concentrare şi stările depresive sunt simptome care apar cel mai adesea ca rezultat al proastei oxigenări şi lipsei de elemente nutritive indispensabile creierului. De aceea este necesară o alimentaţie echilibrată şi administrarea unor combinaţii de vitamine şi minerale cu spectru larg de acţiune. Contează foarte mult şi mediul şi modul de viaţă, care pot distruge vitaminele şi inactiva mineralele. De pildă, fumătoarelor le este necesară o cantitate de două ori mai mare de vitamina C. Situaţia este identică în cazul consumului de alcool. Pentru contracararea acestor acţiuni nocive este necesară suplimentarea cu antioxidanţi.
Foarte importantă este asigurarea unei circulaţii cerebrale normale şi a oxigenării creierului. Scăderea afluxului de sânge la creier sau insuficienţa vasculară cerebrală sunt frecvent întâlnite în perioada menopauzei, principalele simptome fiind slăbirea performanţei intelectuale, scăderea memoriei, vertijele, durerile de cap, stările depresive.
Extractul de Ginkgo Biloba poate fi folosit cu succes pentru ameliorarea simptomelor de insuficienţă vasculară cerebrală. Acesta duce la creşterea afluxului de sânge la creier, la îmbunătăţirea asimilării glucozei în celulele creierului şi la îmbunătăţirea transmiterii semnalelor nervoase. Exercită, de asemenea, şi o anumită acţiune antidepresivă.
În acest caz, de un real folos este administrarea următoarelor suplimente alimentare: qProtect(3×1 tb/zi), Full Spectrum (1 tb/zi), Stress Management B Complex (3×1 tb/zi), Ginkgo XC (1tb/zi).
Vaginita atrofică se manifestă prin lipsa de hormoni estrogeni, ducand la subţierea şi deshidratarea mucoasei vaginale, cu consecinţe neplăcute, printre care iritarea şi senzaţia de arsură vaginală, susceptibilitatea crescută la infecţii si dispareunia. Pentru tratarea acesteia se recomandă suplimentele alimentare cu extracte de plante ce stimulează producerea de hormoni, menţionate mai sus.
În scopul ameliorării imediate a simptomelor se poate recurge la tratamentul cu Vitamina E, administrată oral (1 caps/zi), împreună cu Super Soya Lecithin (3×1 caps/zi), şi local cu Every Momment. Dacă s-au folosit antibiotice (care duc la distrugerea florei bacteriene vaginale normale), se impune tratamentul cu Acidophilus with Psyllium (2×1 caps/zi).
Osteoporoza: alt proces care este afectat în perioada menopauzei este încorporarea calciului în oase, care depinde tot de hormonii estrogeni. Lipsa acestora duce la osteoporoză, pierderea masei osoase fiind caracteristică pentru coloana vertebrală, oasele şoldurilor şi coaste. Deşi sunt necesare o mulţime de elemente nutritive pentru o stare de sănătate perfectă a oaselor, calciul şi vitamina D sunt considerate a fi cele mai importante.
Pentru tratament, cel mai indicat este produsul Strong Bones, care conţine calciu şi magneziu întru-un raport optim, cele două minerale găsindu-se sub formă solubilă şi uşor asimilabilă. Doza zilnică: 3-5 caps/zi sau Calcium Magnesium Plus, 1-3 caps/zi.
Cum pot preveni apariţia complicaţiilor menopauzei?
•În perioada menopauzei există riscul de declanşare a unor boli precum cancerul de sân şi col uterin, osteoartrita, bolile cardiovasculare. Pe lângă ceilalţi factori de risc (genetici, toxici, radiaţii, consum crescut de grăsimi animale, contraceptive orale etc.), numeroase studii şi cercetări au stabilit şi influenţa tratamentului hormonal din perioada menopauzei asupra riscului de dezvoltare a cancerului de sân şi col uterin. Cea mai bună metodă de luptă împotriva acestor maladii este prevenirea lor. De aceea, trebuie înlăturaţi factorii de risc controlabili, de primă importanţă fiind renunţarea la terapia hormonală (sau administrarea cu maximă prudenţă) şi adoptarea unei alimentaţii raţionale (săracă în grăsimi şi proteine animale).
•După cum s-a putut constata din cele enunţate mai sus, gama produselor care ar trebui administrare în perioada menopauzei este foarte largă, depăşind de multe ori posibilităţile clienţilor. Soluţia o reprezintă produsul Menopausal Formula, a cărui formulă complexă conţine toate elementele necesare: vitamine, aminoacizi, microelemente şi, în plus, o serie de extracte de plante. Doza de administrare este de 3×1-3 caps/zi.
•Extractele de plante din compoziţia produsului Menopausal Formula de la Calivita au o acţiune benefică asupra sistemului glandular al femeii.
Coada calului protejează oasele şi ajută la eliminarea apei din organism;
Angelica sinensis (în Asia denumită Dong Quai) exercită o acţiune protectoare împotriva infecţiilor bacteriene şi a micozelor şi întăreşte musculatura uterului;
Ginsengul siberian stimulează capacităţile fizice şi psihice, diminuează simptomele neplăcute determinate de deficienţa de hormoni sexuali feminini şi contribuie la prevenirea cancerului;
Rădăcina de lemn dulce are efecte pozitive în combaterea stărilor depresive, întăreşte sistemul imunitar şi are efect hepatoprotector. Ea este întrebuinţată şi în tratarea dismenoreei, amenoreei şi a metroragiei.
Sperăm ca aceste informaţii să vă încurajeze şi să vă facă să vă reconsideraţi părerea despre menopauză şi să alegeţi metodele de tratament alternativ, reuşind să vă depăşiţi astfel starea de disconfort fizic şi mental din această perioadă.