Descriere
Infecţiile tractului urinar constituie o problemă de sănătate serioasă şi afectează anual milioane de oameni în întreaga lume. Statisticile mondiale menţionează faptul că infecţiile urinare sunt printre cele mai des întâlnite infecţii, ocupând locul doi în ceea ce priveşte infecţiile obişnuite ale organismului.
Majoritatea infecţiilor urinare sunt provocate de bacteria E.coli.
Astfel, CaliVita International a creat suplimentul alimentar URX din compoziţia căruia fac parte plante cu rol important pentru menţinerea sănătăţii vezicii şi a tractului urinar.
Cui recomandăm produsul URX?
• Persoanelor susceptibile la cistită.
• Persoanelor care vizitează frecvent băi sau piscine publice.
• Persoanelor care au tendinţa să nu ţină cont de vreme atunci când îşi aleg hainele.
• Persoanelor care consumă prea puţine lichide.
• Persoanelor care au tendinţa să întârzie urinarea.
• Persoanelor care acordă importanţă protecţiei tractului urinar.
Cum se manifestă infecţiile tractului urinar?
În mod normal, urina este sterilă, neavând bacterii, virusuri sau ciuperci, conţinând însă săruri şi reziduuri ce se elimină din organism. În general, infecţia apare atunci când o bacterie pătrunde în tractul urinar şi se multiplică. Cauzele infecţiilor urinare diferă de la un organism la altul şi sunt mai frecvent întâlnite la femei decât la bărbaţi.Specialiştii estimează că aproximativ 43% dintre femeile cu vârsta între 14 şi 61 de ani au avut cel puţin o dată infecţie urinară.
Printre cele mai obişnuite simptome ale infecţiilor urinare se numără: necesitatea urgentă de a urina, necesitatea de a urina mai frecvent decât în mod obişnuit, senzaţia de golire incompletă a vezicii, de usturime, crampe sau durere în timpul urinării sau imediat după, iar în cazul femeilor vârstnice, chiar incontinenţă urinară. O infecţie urinară netratată prompt poate duce la infecţia rinichilor.
Majoritatea infecţiilor urinare (aproximativ 90%) sunt cauzate de bacteria Escherichia coli (E. coli) care, în mod obişnuit, trăieşte în colon. Alte microorganisme care pot cauza infecţii sunt Chlamydia şi Mycoplasma. Specialiştii au remarcat faptul că aceste microorganisme au devenit din ce în ce mai rezistente la tratamentul cu antibiotice din prima linie. Pentru menţinerea sănătăţii sistemului urinar, CaliVita International a creat produsul URX din compoziţia căruia fac parte plante ce pot lupta eficient în special împotriva bacteriei E. Coli.
Care e rolul ingredientelor din produsul URX?
D-manoza, obţinută din Vaccinium macrocarpon (afinul american) este una dintre cele mai eficiente substanţe împotriva bacteriei E. coli. Manoza este o glucidă produsă şi în mod natural de celulele tractului urinar. Bacteria E. Coli este acoperită cu un strat de protecţie, un tip de glicoproteină (o combinaţie între carbohidraţi şi proteine) numită lectină, care o ajută să se lege de pereţii interiori ai vezicii şi împiedică astfel eliminarea ei.
Moleculele de manoză acţionează ca nişte receptori, „invitând” E. Coli să se lege de ele şi să părăseacă ţesuturile epiteliale ale tractului urinar. Apoi, bacteria este eliminată din organism prin urină. Astfel, D-manoza ajută la eliminarea bacteriilor fără a omorî nici măcar o singură bacterie, dăunătoare sau benefică organismului, deci nu distruge nici milioanele de bacterii „prietenoase” din tractul gastro-intestinal.
Merişorul a fost utilizat de popoarele indigene de sute de ani, sub diferite forme, în cazul infecţiilor urinare. Cercetările moderne au relevat, de asemenea, efectele chimice şi fiziologice pe care le are merişorul asupra tractului urinar şi cum poate contribui la menţinerea sănătăţii acestuia. Merişorul conţine proantocianidine care inhibă aderarea bacteriei la epiteliul tractului urinar şi astfel împiedică multiplicarea acesteia necesară declanşării infecţiei. Proprietăţile antiadezive ale merişorului au fost consemnate prima dată în anul 1998, de către dr. Amy Howell et al. În 2002, prestigiosul Journal of American Medical Association relata faptul că merişorul nu are numai proprietăţi antiadezive, ci inhibă şi rezistenţa bacteriilor.
Vitamina C obţinută din citrice are numeroase proprietăţi benefice binecunoscute. În acest caz, contribuie la îndepărtarea infecţiei prin acidificarea urinei, creând astfel un mediu care inhibă dezvoltarea bacteriilor. Vitamina C luptă împotriva infecţiilor urinare şi prin fortificarea generală a sistemului imunitar.
Frunzele de urzică au efect antidiuretic. Ajută organismul să elimine acidul uric şi bacteriile cauzatoare de infecţii urinare, contribuind astfel la menţinerea sănătăţii rinichilor.
Planta numită strugurii ursului (Uva ursi) are o tradiţie îndelungată în utilizarea ei în cazuri de infecţii urinare în Statele Unite. Este utilizată ca astringent, ca un diuretic mediu şi pentru efectele sale benefice în infecţiile urinare. Principala substanţă din Uva ursi este glicozid arbutina care reprezintă 10% din greutatea plantei. Hidrochinona şi metilarbutina derivate din această substanţă sunt agenţi antibacterieni puternici. Uva ursi, deşi este deseori promovată ca diuretic, serveşte mai degrabă ca un antiseptic urinar. După ce hidrochinona şi metilarbutina sunt absorbite în tractul intestinal, se leagă de alţi compuşi din urină (dacă urina este alcalină) formând alte două substanţe chimice care omoară sau inhibă bacteriile din tractul urinar. În Germania, Uva ursi este aprobată ca antiseptic urinar.
Frunzele de Buchu au o istorie îndelungată în utilizarea lor ca dezinfectant urinar şi diuretic natural. Buchu a fost utilizat în infecţii şi inflamaţii ale tractului urinar, precum şi în inflamaţiile prostatei. Frunzele plantei Buchu conţin 1-3,5 % uleiuri volatile şi flavonoide. Acţiunea antiseptică asupra tracului urinar se datorează tocmai acestor uleiuri volatile, principalul fiind monoterpen disofenolul.
Năsturelul (Nasturtium Officinale) conţine cantităţi mari de glucozinolat, fosfaţi, iod, fier, vitamina C şi uleiuri volatile. Este eficient în infecţiile bacteriene, mai ales cele care afectează pielea şi tractul urinar.
Ştiaţi că majoritatea infecţiilor urinare sunt provocate de bacteria E-coli? D-manoza se ataşează de E-coli şi ambele sunt eliminate din organism odată cu urina.