Descriere
Vitamina E este o vitamina liposolubila, pe care organismul o depoziteaza doar pentru o perioada scurta de timp, motiv pentru care necesita un aport alimentar regulat de vitamina E. Aceasta se asimileaza natural, prin consumul de legume, uleiuri vegetale, fructe cu coaja lemnoasa, galbenus de ou sau ficat. Aportul de vitamina E poate fi completat cu ajutorul suplimentelor alimentare, cum este Vitamin E de la Calivita.
Cine ar trebui sa foloseasca un produs cu vitamina E?
- Cei care doresc să-şi menţină tinereţea.
- Persoanele în convalescenţă după o boală sau cu un organim slăbit, pentru a ajuta la regenerarea celulelor.
- Persoanele cu echimoze şi arsuri, pentru a accelera procesul de refacere a pielii.
- Sportivii, pentru o dezvoltare musculară adecvată şi pentru a creşte performanţa muşchilor.
Ce alte functii importante indeplineste vitamina E in organism?
- limiteaza producerea de colesterol;
- controleaza eliminarea apei din organism;
- are efect diuretic si hipotensiv;
- scade riscul instalarii ischemiilor cardiace;
- atenueaza ritmul procesului de imbatranire;
- intervine in caz de menstruatii dureroase, tulburari de menopauza, tulburari de crestere la copii;
- tocoferolul asigura protectia vaselor sanguine, globulelor rosii, a plamanilor si ficatului, in hepatita cronica si in cea epidermica;
- intareste sistemul imunitar;
Care sunt simptomele deficientei de vitamina E?
Simptomele deficienţei de vitamina E pot include: boli oculare (de exemplu, irigarea sanguină deficitară a retinei), tulburării de dezvoltare a sistemului osos, scăderea funcţiei sexuale sau, în cazuri mai grave, vătămări nervoase şi musculare care au ca rezultat scăderea forţei musculare.
Care este necesarul zilnic de vitamina E?
La adulti necesarul zilnic de tocoferol este de aproximativ 25 miligrame. In timpul sarcinii si alaptarii, necesarul de vitamina E creste. Deasemenea, un aport crescut de vitamina E este necesar si varstnicilor. Nou-nascutii trebuie sa beneficieze de un aport de vitamina E, pana la aparitia florei intestinale pentru ca laptele matern e foarte sarac in tocoferol.
Ştiaţi că, în combinaţie cu omega-3, vitamina E contribuie la realizarea unei funcţii cerebrale normale, în vreme ce vitamina E protejează împotriva oxidării acizii graşii omega-3, precum EPA şi DHA, care se găsesc în uleiul de peşte?